Вибір та встановлення мембранного бака для системи водопостачання

  1. 1. Вступ

Мембранні баки для водопостачання або гідроакумулятори підтримують оптимальний тиск у системі водопостачання; разом з реле тиску забезпечують роботу автоматичних станцій водопостачання та запобігають гідравлічним ударам, які можуть спричинити значні пошкодження в системах з довгими трубопроводами.

Конструкція та гігієнічність матеріалів, що використовуються при виготовленні, забезпечує придатність мембранного бака для водопостачання для використання в системах з питною водою.

  1. 2. Технічні дані

Баки для систем водопостачання виготовлені з використанням сучасних технологій та високоякісних матеріалів. Кожен мембранний бак для водопостачання проходить індивідуальну перевірку на герметичність.

Пристрій мембранного бака для водопостачання представляє сталевий посуд, усередині якого знаходиться еластична мембрана у формі колби. Вона виготовлена з натуральної гуми або бутила і відповідає всім екологічним нормам. Горловина мембрани з'єднується герметично за допомогою фланцевого з'єднання з горловиною бака (в нижній частині корпусу). На фланці є різьбовий штуцер для підключення до системи водопостачання. Простір між мембраною та внутрішньою порожниною судини заповнений азотом під тиском, який може регулюватися через автомобільний ніпель, що знаходиться вгорі. Оскільки вода контактує лише з мембраною, тим самим виключається можливість корозії бака.

У верхній частині корпусу знаходиться утримуючий мембрану у верхньому положенні штуцер із зовнішнім і внутрішнім різьбленням (зазвичай - 3/4" - 1/2"). Він служить для приєднання повітроострівного клапана або заглушки (не у всіх моделях є). Однак якщо в системі не виключаються стрибки тиску понад зазначений у паспорті виробника, то на цей штуцер слід встановити запобіжний клапан.

Забарвлення гідроакумуляторів, як правило, червоне, синє або зелене.

Мембрана з бутилу – діапазон робочих температур води від -10 °С до +99 °С.

Мембрана з натурального каучуку - від -10 до +50 °С.

3. Вибір оптимального обсягу

3.1. Системи холодного водопостачання.

Оптимальний об'єм розширювального бака для систем водопостачання запобігає занадто частому включенню і вимиканню насоса при споживанні води. Тобто оптимізує енергоспоживання насоса та його зношування, а також стабільність напору.

Таким чином, основними параметрами для вибору оптимального об'єму гідроакумулятора (Vt в л) є:

1) максимально можливе споживання води (Q mах в л/хв);

2) рекомендована частота включень - вимкнень за годину використовуваного у системі насоса (а) - вона дається в паспорті на насос або приймається рівною від 10 до 15.

3) налаштування реле тиску, тобто. тиск вимкнення насоса (Р mах у бар), тиск включення - (Р min у бар);

4) початковий тиск повітряної порожнини гідроакумулятора (Р ргес в бар) - він має бути не більше, ніж тиск включення насоса (Р min в бар), тобто Рргес слід встановити на 0,5 бар менше, ніж Рmin .

Увага! Всі значення тиску у формулі беруться в абсолютних величинах, тобто до значень на шкалах приладів додається "1".

V t =16,5*(Q max /a)*((P max *P min )/((P max -P min )*P prec ))

Обчислена величина оптимального обсягу гідроакумулятора "округлюється" у велику сторону до найближчого за обсягом типорозміру приладу, що випускається фірмою.

Приклад:

Припустимо, Ви визначили, що Ваше максимальне споживання води – 3,6 м З /год, що відповідає Q max = 60 л/хв. Знаючи, що керуюче реле тиску налаштовано на включення насоса при тиску - 2 бар - і вимкнення при - 3,5 бар. Частоту включень насоса візьмемо 12.

Тоді, за формулою, оптимальний об'єм гідроакумулятора дорівнює:

V t =16.5*(60/12)*(((3,5+1)*(2+1))/(((3,5+1)-(2+1))*2,5)= 297

По таблиці пропонованих виробником типорозмірів гідроакумуляторів найближчий за об'ємом у бік - 300 л.

3.2. Системи гарячого водопостачання.

Оптимальний обсяг розширювального бака для водопостачання дозволяє компенсувати теплове розширення води і, тим самим, зменшити ймовірність спрацьовування запобіжного клапана і, відповідно, втрати втрати. Крім того, усувається руйнівний вплив гідродинамічних ударів на систему, а в системах із насосами забезпечує роботу автоматики.

Основними параметрами для вибору оптимального об'єму гідроакумулятора (V t в л) є:

1) загальний обсяг води у водонагрівачі (С в л)

2) величина теплового розширення, яка в діапазоні від 10 до 60 °С становить 0,0121

3) тиск попереднього закачування гідроакумулятора (P i ), збільшений на 1

4) тиск стравлювання запобіжного клапана системи (P f ) збільшений на 1.

V=((0,0121*С)/(1-((P i +1)/(P f +1)));

Якщо, наприклад, обсяг водонагрівача С = 600 л, тиск попереднього закачування Р і = 2,1 бар, а тиск стравлювання запобіжного клапана Р f = 6 бар, то необхідний об'єм гідроакумулятора V = 13 л. Таким чином, типорозмір 18 л, що пропонується виробником, цілком задовольняє заданим умовам.

4. Монтаж у систему

Монтаж мембранного бака в систему водопостачання проводиться у відповідності до типової схеми, наведеної нижче.

Після цього проводиться налаштування тиску повітря (азоту) у баку для водопостачання за допомогою автомобільного насоса та манометра. Для насосних систем холодного водопостачання це значення РРГЕС. Для систем гарячого водопостачання таке налаштування, як правило, не потрібне.

1. Насос

2. Кран

3. Реле тиску

4. Манометр

5. Гідроакумулятор (вертикальний або поверхневий)

6. Зворотний клапан