Газові колонки були особливо популярні років двадцять тому, однак і на сьогоднішній день вони не втратили своєї колишньої популярності, тільки тепер встановлюють колонки нового зразка, набагато якісніше і надійніше за колишні. Перевага цього варіанта ще й у тому (на відміну від бойлера ), що Ви значною мірою заощадите: по-перше, на купівлі самої техніки, а по-друге, від її використання, адже вона працює не від електрики.

5 порад щодо вибору

1. Зверніть увагу на потужність.

Одним із найважливіших параметрів є потужність, чим вона більша, тим більший обсяг води вона зможе нагріти за менший період часу. Наприклад, з потужною колонкою Ви зможете приймати душ, а інший член сім'ї зможе в цей час мити посуд, причому температура води в жодного з вас не зменшиться і, жоден з Вас не почуватиметься некомфортно. Існує три групи потужності: від 17 до 19, від 22 до 24 та від 28 до 33 кВт. Мінімальної потужності вистачить лише прийняття душу чи миття посуду.

2. Виберіть автомат або напівавтомат.  

Раніше колонку необхідно було запалювати сірниками, тепер цю дію вдосконалили, достатньо відкрити кран і колонка автоматично розпочне свою роботу. Існують два види запалу: автомат (при включенні гарячої води спочатку спалахує запальник, а потім він підпалює пальник, тобто запалення електричне, від батарей) і напівавтомат (в них горить постійний вогник, запальник, і при старті води просто включається газ) . Вибрати між цими варіантами досить складно, кожна має свої переваги та недоліки. Наприклад, автоматичні вимагають частої заміни батарейок (або п'єзоелемента), менш надійні за своєю роботою. Однак у напівавтоматичних моделях багатьох бентежить щоденне полум'я всередині колонки, до того ж напівавтоматичні газові водонагрівачі (колонки) значно дорожчі.

3. Перевірте безпеку.

Більшість сучасних моделей оснащені такими критеріями безпеки:

  • - Датчик тяги – за відсутності тяги, газ не подається, щоб господарі не вчагли від чадного газу.
  • - Датчик перегріву, що стоїть на трубах, відповідає за перегрів теплообмінника, як тільки температура води перевищує допустиму норму, колонка автоматично вимикається, щоб не стався розрив труб теплообмінника.
  • - Датчик іонізації, відповідає за відключення подачі газу, якщо раптом згасло полум'я.
  • - Датчик горіння або термопара закриє подачу газу при згасанні полум'я навіть у разі відмови датчика іонізації.
  • - Датчик потоку відповідає за автоматичне увімкнення тільки при відкритті крана гарячої води, а при його закритті цей датчик автоматично відключає колонку.
  • - Датчик зниженого тиску води не дає включитися колонці, якщо натиск слабкий (адже це призведе до перегріву теплообмінника).
  • - Запобіжний скидний клапан запобігає розриву труб теплообмінника у разі підвищення напору води.

4. Фірма-виробник відповідає за якість.

При покупці звертайте увагу на ім'я виробника. Наприклад, китайська продукція в основному має найгіршу якість збирання та матеріалів, хоча дуже вигідна за ціною. Моделі з Німеччини – найкращий варіант для Вашого будинку, оскільки вони відрізняються високою якістю, проте коштують дорожче за інших.

Оптимальним варіантом можуть бути техніка вітчизняного виробництва, тому що на неї легко дістати деталі, та й сервіс з обслуговування завжди буде недорогим.

5. Додаткові функції, як маяк, вкажуть на кращу колонку.

Крім основних функцій звертайте увагу і на додаткові, наприклад: наявність екрана на газовій колонці , що відображає температуру води. Це дуже вагомий плюс, адже з ним набагато зручніше контролювати температуру води.

Автоматичне регулювання полум'я – також дуже приємне доповнення. Наприклад, якщо хтось спустить воду в туалеті і тиск води різко зменшитися, то температура вашої води залишиться постійною, оскільки автоматика відрегулює і полум'я. Однак таке доповнення є лише дорогими моделями.

Безперечно, при виборі враховуйте зовнішній вигляд і розміри, щоб техніка органічно вписалася в інтер'єр кухні. Існують колонки, які мають на лицьовій частині різноманітні декоративні змінні картини, їх можна використовувати як декор.



Поради щодо експлуатації

Робота газової колонки заснована на газу, тому тут слід дотримуватись елементарних правил безпеки (перевіряти тягу та вчасно викликати майстра). Якщо полум'я тухне, і Ви відчуваєте запах газу – це перша ознака забитості димоходу, щоб вирішити проблему – звертайтеся до Міськгазу або ЖКО, вони зобов'язані прийти та його почистити. Якщо проблему не буде усунуто, не бійтеся звертатися до вищих органів, оскільки чадний газ у квартирі – це небезпечно для життя.

Намагайтеся не перегрівати стовпчик, тоді він прослужить Вам довше.

Чому не вмикається газова колонка ?!

  • - Невеликий натиск;
  • - відсутня тяга;
  • - сіли батарейки;
  • - вийшла з ладу якась деталь.


Що робити, якщо газова колонка не вмикається:

  • - почекати, коли натиск знову стане колишнім;
  • - Відкрити вікно в кухні для створення тяги;
  • - замінити батарейки (або хоча б витягнути та постукати їх один об одного);
  • - Викликати майстра або звернутися в сервісний центр.



Інтернет-магазин Teploterm з радістю готовий запропонувати вам газові колонки Bosch (Бош) різної потужності.